Suplimentarea dietei la animalele de companie

Suplimentarea dietei la animalele de companie

În ultimii ani, specialiștii din domeniul veterinar recomandă în mod curent suplimentarea dietei pentru diferite afecțiuni ale câinilor și pisicilor. În următorul articol, vom detalia acest subiect, cu câteva exemple din cele mai des întâlnite furaje complementare și modul în care acestea contribuie la menținerea bunăstării și a sănătății patrupezilor.

Furajul complementar – este un furaj compus care are un conținut ridicat în anumite substanțe nutritive. Acesta vine să completeze rația zilnică – suplimentând astfel diverse componente nutritive de care animalul are nevoie, și nu poate constitui singur hrana animalului.  

Suplimentarea dietei animalelor de companie se poate realiza în funcție de rasă, vârstă și starea de sănătate a animalului.

Printre cel mai frecvent utilizate furaje complementare sunt cele destinate pentru susținerea dezvoltării osteo-articulare, precum și cele destinate susținerii organismului în perioadele de necesar vitamino-mineral crescut.

Suplimentarea dietei pentru susținerea dezvoltării osteo-articulare în perioada de creștere se bazează pe produse ce conțin cantități optime de calciu, magneziu, fosfor, fier și vitamina D3.  Această suplimentare contribuie la dezvoltarea optimă a oaselor, a articulațiilor și previn rahitismul.

Acest aspect este deosebit de important la câinii de talie mare, care pot dezvolta o serie de afecțiuni osoase și articulare ce apar în perioada de creștere. Pe măsură ce înaintează în vârstă, câinii de talie mare ce nu au primit suficient calciu și vitamina D3 în perioada de creștere pot suferi de artrite cronice sau osteoartrite. Deși sunt mai frecvente la câinii de talie mare, astfel de afecțiuni pot apărea și la cei de talie mică sau medie și chiar și la pisici.

Suplimentarea dietei pentru susținerea sănătății osteo-articulare se recomandă și la femelele în perioada de gestație sau lactație. Cățelele și pisicile gestante sau care alăptează mobilizează cantități mari de calciu din oasele lor pentru dezvoltarea intra-uterină a fetușilor sau pentru producția de lapte pentru hrănirea puilor, aflați în plină creștere și dezvoltare. În plus, în aceste perioade, femelele pierd și alți nutrienți esențiali și devin vulnerabile la îmbolnăviri. Din aceste motive, dieta lor trebuie completată cu cantități optime de calciu, vitamina D3 și alți nutrienți.

De asemenea, în perioada de creștere, gestație sau alăptare nevoie organismului sunt crescute, astfel că de cele mai multe ori, pe lângă suplimentarea alimentației cu vitaminele și mineralele specifice susținerii sistemului osteo-articular se recomandă suplimentarea și cu vitamine, minerale și aminoacizi care să susțină toate funcțiile și sistemele organismului.

Suplimentarea dietei pentru susținerea organismului în perioade cu necesar crescut - multivitamine și minerale are o deosebită importanță în perioadele de convalescență ale animalelor, după boli sau postoperator precum și în sezonul rece. În aceste perioade, organismul are un consum ridicat de elemente nutritive – astfel că și necesarul crește și, astfel, este recomandată suplimentarea rației zilnice cu furaje complementare care să aducă un plus de vitamine și minerale.

Administrarea unor complexe cu un conținut optim de multivitamine și oligoelemente scurtează perioada de recuperare, stimulează sistemul imunitar și susține procesele metabolice normale ale organismului, astfel:

  • Vitamina A susține buna funcționare a metabolismului proteic, funcția reproductivă și sănătatea ochilor și a epiteliilor;
  • Zincul este esențial pentru peste 300 de procese metabolice; susține buna funcționare a sistemului imunitar și, alături de vitamina A, susține vederea, sistemul imunitar și funcția reproductivă;
  • Calciul, alături de magneziu, fosfor și vitamina D3 susțin sănătatea sistemului osos;
  • Fierul ajută la prevenirea anemiilor și la formarea noilor celule roșii ale sângelui;
  • Vitaminele B (B1, B2, B3, B6, B12, biotina) susțin sistemul imunitar, au un rol important în susținerea metabolismului energetic și a sintezei de proteine;
  • Colina contribuie la o creștere armonioasă, la buna dezvoltare a sistemului nervos și susține funcțiile hepatice și reproductive;
  • Vitamina E susține sistemul circulator, funcția de barieră a pielii și contribuie la prevenirea și tratamentul dermatitelor;

Ce produs alegem?

Este recomandat ca produsele de tipul furajelor complementare să se administreze la recomandarea specialiștilor – medici veterinari. În alegerea produsului se ține cont de: specie, rasă, vârstă, stare fiziologică (gestație/ lactație), dacă animalul se recuperează după boală sau intervenție chirurgicală.

Image
Image