Groomingul în perioadele reci ale anului ar putea fi considerat un moft dar, de fapt, reprezintă o necesitate. Efectuat regulat, ajută la păstrarea sănătății pielii și blănii câinilor.
Iarna bate la ușă, și mulți proprietari consideră că pot amâna grooming-ul pentru venirea primăverii sau pentru situații de urgență.
Chiar dacă animalul petrece mai puțin timp afară decât în perioada caldă a anului, menținerea igienei rămâne importantă.
Termenul de grooming definește toate operațiunile de spălat, pieptănat, curățare a urechilor, tăierea unghiilor și a părului din zonele expuse (bot, zona anală, lăbuțe).
Beneficiile groomingului:
- reprezintă primul pas în aprecierea stării de întreținere a animalului;
- poate fi un instrument de stabilire a stării de sănătate a animalului, deoarece, în timpul efectuării operațiunilor de grooming, pielea, urechile și membrele pot fi inspectate pentru leziuni, care ar fi mai greu de observat altfel;
- îmbunătățește igiena animalului;
- ajută la inspecția pielii în vederea depistării paraziților externi;
- ajută la stabilirea și îmbunătățirea legăturii dintre câine și proprietar.
Tunsul iarna – da sau nu?
Presupunerea generală este aceea că blana trebuie lăsată să crească pe perioada iernii. Însă, în special la câinii care au blană cu creștere continuă, precum pudelii sau bichonii, acest lucru poate crea probleme.
O blană lungă are nevoie să fie pieptănată mai des, iar spălatul poate fi anevoios, mai ales dacă este necesar să fie uscată cu foehnul ulterior. Dacă pieptănarea nu se face regulat, se pot forma ghemuri de blană, care, la un moment dat, devin dureroase pentru câine. În plus, acestea predispun la apariția diverselor leziuni. De aceea, blana trebuie păstrată la un nivel la care este ușor de întreținut de către proprietar.
La rasele cu păr semilung sau lung, părul din zona botului, abdomenului, cozii și picioarelor poate fi tuns complet sau doar scurtat pentru o mai bună igienă.
Tunsul regulat, chiar și pe timp de iarnă, este deosebit de important mai ales la câinii care refuză să fie pieptănați.
Pieptănăm sau nu?
Câinii precum Husky, Golden Retriever sau Border Collie au blană cu strat dublu, unul lung exterior și unul interior scurt și des, care izolează termic atât împotriva frigului, cât și a căldurii excesive. La aceștia, pieptănatul regulat ajută la controlarea năpârlirii și la prevenirea încâlcirilor. La acest tip de blană, stratul interior mai scurt cade, iar firele de păr rămân prinse in stratul superior și se formează câlții sub care pielea nu se ventilează corespunzător și pot apărea eczeme.
O blană încurcată nu își mai îndeplinește funcția de izolator termic și câinii pot suferi de hipotermie. În plus, pieptănatul regulat ajută la distribuirea uniformă pe blană a uleiurilor secretate de pielea animalului, care ajută la hidratarea acesteia în mod natural.
Ce tip de perie putem folosi acasă?
- pentru câinii cu blană lungă, o perie cu peri de sârmă subțire este ideală - ajută la îndepărtarea stratului de blană scurtă de dedesubt;
- pentru câinii cu blană unistrat, precum Yorkshire Terrier sau Bichon, este indicată o perie cu peri de sârmă mai groasă, care au vârfurile rotunjite, pentru a nu leza pielea animalului. Totodată, acest tip de perie ajută la distribuirea uniformă a uleiurilor din pielea câinelui.
- Pentru câinii cu blană mai uscată și mai predispusă la încâlcire, poate fi utilă o perie specială de descâlcit. Atenție totuși la degetele dvs!
Cât de des spălăm câinele în sezonul rece?
Chiar dacă nu se mai murdăresc atât de ușor, câinii trebuie îmbăiați regulat și în sezonul rece. Frecvența îmbăierilor depinde de modul de viață al câinelui și de tipul de blană. Câinii activi, care petrec mult timp afară și se murdăresc mai ușor, au nevoie să fie spălați mai des, pentru eliminarea murdăriei și bacteriilor din blană. Totuși, Nu este indicat ca animalul să fie spălat mai des de o o dată pe lună, decât dacă este neapărată nevoie. Aici există următorul paradox: spălatul prea des îndepărtează uleiurile secretate în mod natural de către piele. Uscăciunea acesteia determină glandele să secrete mai mult sebum, și astfel se crează un dezechilibru.
Un șampon uscat poate fi de ajutor, dacă blana nu este foarte murdară. Acesta poate fi aplicat pe suprafața corpului, iar praful poate fi îndepărtat cu ajutorul unei perii sau cârpe.
Pe timp ploios, blana trebuie uscată complet după ce animalul vine de afară. Este indicat ca perierea să se realizeze imediat, pentru ca părul să se aerisească și să nu prindă miros neplăcut.
Pentru rasele cu păr lung, este recomandată aplicarea unui balsam după spălare, care ajută la descurcarea părului.
Spălarea animalului trebuie să se facă doar cu șampoane special formulate.
Totul despre unghii
Există un mit – unghiile câinilor cresc mai repede iarna. De fapt, realitatea este cu totul alta. În sezonul rece, animalele petrec mai puțin timp afară, iar solul poate fi mai moale (după ploi, ninsori), astfel că unghiile se tocesc mai greu. Cea mai multă atenție o necesită pintenii: aceștia nu ating solul, deci nu se tocesc, pot crește nestingheriți ascunși sub blană, și pot duce la lezarea pernuței.
Recomandarea este ca unghiile să fie tăiate la 3-4 săptămâni pe tot parcursul anului.
Toaletarea urechilor
La fel ca unghiile, urechile necesită și ele atenție în sezonul rece. Este indicată folosirea unui produs care îndepărtează blând cerumenul, pe bază de extracte naturale și squalen.
Curățarea propriu-zisă se poate face la 3-4 săptămâni, iar astfel se verifică și starea de sănătate a urechilor câinelui.
Și dinții câinelui au nevoie de atenție
Până la vârsta de trei ani, majoritatea câinilor încep să aibă depuneri de tartru. În mod ideal, proprietarii responsabili își spală patrupezii pe dinți dar, de cele mai multe ori, acest lucru nu este posibil, fie din lipsa de timp, fie că animalul nu acceptă.
Din fericire, există soluții pentru toate situațiile. Pentru câinii cooperanți, există periuțe de dinți adaptate ca forma și mărime pentru aproape toate rasele. Acestea pot fi folosite alături de o pastă de dinți specială pentru căței, cu diverse arome.
Pentru patrupezii care nu acceptă periuța de dinți, există variante precum apa de gură, care poate conține ingrediente dezinfectante și conferă un miros plăcut gurii animalului.
NOTĂ: groomingul este un instrument valoros pentru stabilirea stării de sănătate a animalului.